YAZAR HAKKINDA

ÖZGÜN YILMAZOK

Kendimden bahsederken kullandığım ilk tanım genellikle “sanat tutkunu” oluyor. Çocukluğumun erken yıllarından beri (kendimi bildim bileli diyebilirim) hep sanatla ilgili oldum. Başlarda çoşku içinde kendi kendi kendime resimler yaparak başlayan sanat yolculuğum müze gezileri, araştırmalar, eğitimler ve sonunda öğretmenlikle devam etti. 2004 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden mezun oldum. Aktif olarak sürdürdüğüm mühendislik kariyerime ek olarak, resim ve sanat tarihine dair tutkumu hep bir şekilde canlı tutmaya devam ettim.

2007-2009 yılları arasında Ankara’da ressam Vahid Talib’in atölyesinde resim yapıp bazı eserleri sergileme şansı buldum. Resme dair eğilimim zamanla sanat tarihine dair derin bir ilgiye dönüştü. İlerleyen yıllarda Avrupa içinde gerçekleştirdiğim birçok müze gezisi, topladığım kaynaklar ve araştırmalarım kapsamlı bir sanat tarihi birikimi oluşturmamı sağladı.

2012 yılında sanat tarihi birikimimi çevremdeki sanatseverlerle paylaşmaya karar vererek bir proje tasarladım. İsmini “Sanata Başla!/Start Art!” koyduğum bu proje iki yıl boyunca bir blog olarak yayınlanmak için tasarlanmıştı. 2 yıldan sonra artan ilgi ve benim perçinlenen tutkumla proje devam etti ve 2017’de bir internet sitesine dönüştü. Sanata Başla!’da sanatın farklı dönemlerinden eserleri tarzları, dönem özellikleri ve içerdikleri semboller çerçevesinde incelemeye ve kendi yazdığım metinlerle bu incelemeleri sanata yeni başlayan ilgililerle paylaşmaya devam ettim. Sanata Başla! 2024 itibarı ile sanat tarihinden 600 yılı (1350-1970) kapsayan 5 ayrı döneminden yaklaşık 300 eserin analizini barındırmakta.

2015’te Sanata Başla! projesini bir adım öteye taşıma amacıyla, Sanata Başla! Resim Analizi Atölyeleri’ni Ankara’da sanatseverlere sunmaya başladım. İki yıl boyunca Ankara’da “Rönesans”, “Barok-Rokoko” ve “18-19. Yüzyıl Sanat Akımları” isimli üç ayrı atölyeyi birçok kez tekrarlayarak sanat tarihi ve resim analizi meraklıları ile canlı bir platformda buluştum.

2017 başında Göteborg’a taşındım. Göteborg’da sanat tarihi üzerine çalışmalarımı orada sürdürmeye devam ettim. 2020 yılı Oxford University’den aldığım sanat tarihi dersleri ile modern sanata dair ilgim ve bilgi birikimim derinleşmiş oldu. Bu sayede 2020-2024 arasında “Görsel Analiz” ve “Modern Sanat I, II ve III” isimli 4 ayrı yeni atölye daha tasarladım.

Son 7 yıldır mevcut 7 ayrı atölyeyi Göteborg’da İngilizce olarak sürdürüyorum. Son 10 yıl içinde Göteborg’da 17, Ankara’da 15 Atölyeyi seyirciler ile buluşturmuş olmak beni gururlandırıyor. 2020-2022 yılları arasında ayrıca atölyeleri çevrimiçi olarak düzenledim ve Türkiye’deki takipçilerimle paylaştım. Gösterilen yoğun ilgi ile iki sezon boyunca atölyeleri çevrimiçi olarak sürdürdüm.

2020’den itibaren Start Art for Beginners’ Youtube kanalında İngilizce ve Türkçe içeriğe sahip 4 ayrı video projesi yayımladım. Bu projelerde eserler ile ilgili vermekle birlikte proje partnerlerim Daniel Lynch ve Öykü Peksel ile keyifli sanat sohbetleri gerçekleştirdik. Benzer biçimde Start Art for Beginners! Instagram hesabı da takipçilerine sosyal medyada her hafta yeni eserlerle ilgili bilgiler sunmakta.

Son yıllarda Göteborg’da Modern Sanat atölyelerine odaklanmış durumdayım. Ama aynı zamanda önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmek üzere İngilizce çevrimiçi atölyeler ve yeni video projelere dair de çalışmaya devam ediyorum.

error: Icerik kopyalanamaz!