GEÇMİŞ CANLI ATÖLYELER

SANATA BAŞLA! RESİM ANALİZİ ATÖLYELERİ

Sanata Başla!’nın beş yıllık birikimini temel alan Resim Analizi Atölyeleri Serisi, sanat tarihi ve resim analizi ile ilgilenenleri etkileşimli bir platformda bir araya getirmeyi amaçladığım bir proje olarak yola çıktı. Sanata Başla!’daki resim incelemelerini sanatsever bir grupla canlı tartışarak paylaşmak ilk aşamadaki hedefti. Bu noktada etkinliğin ismini bir “seminer”, “konferans” veya “söyleşi” dizisi olarak seçmememin sebebi bilgiyi paylaşanın yalnızca ben değil, aynı zamanda katılımcılarin da olmasını istememdi. Katılımcıların sorularını ilettikleri, bildiklerini paylaştıkları, tartışmaya ve yorumlamaya açık bir sanata forumu yaratma amacıyla bu etkinlikler “Atölye” ismini aldı.

Atölyeler’de benim konuları belirleyip kronolojik bir akışla anlattığım, katılımcıların da merak ettiklerini sordukları ve sohbete katıldıkları bir yöntem izlendi. Etkinlikler boyunca sanatseverler bir araya gelip sanat tarihinin önemli dönemleri, temaları, ressamları ve resimleri üzerine bilgiler aldılar, tartışma ve paylaşma şansı buldular. Zaman içinde Atölyeler bir kurstan çok katılımcıların keyifle takip ettiği bir kültür-sanat etkinliğine dönüştü.

Atölyeler tıpkı Sanata Başla’nın web sitesi gibi resim ve sanat tarihi hakkında en ufak bir fikri olmayanların bile rahatlıkla katılacağı – ki hatta hitap edilen ana kitle buydu – bir etkinlik olarak hedeflendi. Katılımcıların Atölyeler sonrası öğrendikleri ile gezdikleri müzelerde, kiliselerde daha bilinçli olduklarını; sanat kaynaklarını tararken daha etkili biçimde bilgilendiklerini geri besleme olarak katılımcılardan aldım. Dolayısıyla, sanata dair “bilgisiz ama ilgili” katılımcıları “bilgili ve daha ilgili” olarak yönlendirebildiğimi umuyorum.

İlk bölümde yalnızca Rönesans’ı temel alan Rönesans Atölyesi iki ayrı temada resimler incelenen bir aktivite oldu. Hem Hristiyanlık konulu Dini Kısım, hem de Yunan-Roma Mitolojisi konulu Mitolojik Kısım’da biribirinden farklı birçok Rönesans resmi incelenip irdelendi. Aynı zamanda dönemin temel özellikleri, tarihi gelişimi, teknik ayrıntıları ve eserlerin ve yöntemlerin birbirinden ayırt edilebilmesini sağlayacak ayrıntılar katılımcılarla paylaşıldı.

Rönesans Atölyesi’ne duyulan ilgi sebebiyle Atölye’nin devamı Barok-Rokoko Atölyesi ikinci bir proje olarak ortaya çıktı. Bu Atölye’de Barok ve Rokoko’nun temel özellikleri, tarihi geriplanı ve tekniği paylaşılırken bir yandan da Rönesans Atölyesi katılımcılarının Barok ve Rönesans eserlerini karşılaştırmalı olarak incelemesi, birbirinden ayırt edebilmesi, tartışarak yorumlayabilir hale gelmesi Atölye’nin içeriğini oluşturdu.

Barok-Rokoko Serisi’nin devamı olarak tasarlanan 18-19. Yüzyıl Sanat Akımları Atölyesi katılımcıları Yeni-Klasikçilik’ten Art Nouveau’ya uzanan 150 yıllık bir periyot içinde yer alan farklı sanat akımları ile tanıştırdı. Her bir sanat akımının tarihi geriplanı, teknik özellikleri, ressamları, tarzı ve örnek eserleri Atölye boyunca incelenip tartışıldı.

Ankara’da Platform A Sanat Galerisi ve Ankara Arkeoloji Sanat Kültür ve Araştırma Topluluğu (ASKAT) bünyesinde aşağıdaki tarihlerde atölyeler gerçekleşti. Bu atölyelere toplamda 250’den fazla düzenli katılımcı oldu.

Platform A Sanat Galerisi:
Rönesans Atölyesi (Haziran – Ağustos 2015)
Rönesans Atölyesi (Ekim – Aralık 2015)
Barok & Rokoko Atölyesi (Aralık 2015 – Şubat 2016)
Rönesans Atölyesi (Şubat – Nisan 2016)
Rönesans Atölyesi (Nisan – Haziran 2016)
Barok & Rokoko Atölyesi (Nisan – Haziran 2016)
18-19. Yüzyıl Sanat Akımları Atölyesi (Eylül – Ekim 2016)
Barok & Rokoko Atölyesi (Ekim – Aralık 2016)
Dönem/Akım Analizi Atölyesi (Ağustos 2018)
Dönem/Akım Analizi Atölyesi (Kasım 2018)

ASKAT:
Rönesans & Barok Atölyesi (Ekim – Aralık 2016)
18-19. Yüzyıl Sanat Akımları Atölyesi (Aralık 2016 – Ocak 2017)

2017 başında Göteborg’a taşınmam sebebi ile maalesef Ankara’daki atölye çalışmalarının yoğunluğu maalesef azaldı. Fakat 2018 yaz ve kış aylarında iki ayrı sefer “Dönem/Akım Analizi Atölyesi” adı altında Rönesans, Barok, 18. ve 19. Yüzyıl Akımlarını kapsayan 3 günlük bir mini teknik atölyeyi Ankaralı sanatseverlerle paylaştım. Aynı atölyeyi yılın belirli dönemlerinde Ankara’da bulunduğumda tekrarlıyorum.

Aşağıda bu Atölyeler’in bir kısmının afişlerini, fotoğraflarını ve kısa video kesitlerini bulabilirsiniz.

Sanata yeni başlayan sanatseverlerle yeniden Ankara’da buluşmak dileğiyle…

Özgün Yılmazok

 


Sanata Başla! Rönesans Atölyesi – 5. Bölüm / I. Kısım:

https://www.youtube.com/watch?v=aa7eVTULw2c&t=2s

Sanata Başla! Rönesans Atölyesi – 5. Bölüm / II. Kısım:

https://www.youtube.com/watch?v=pkkiIRb1ybo&t=15s

error: Icerik kopyalanamaz!