Blog

DOKUZUNCU YAŞLA GELENLER

 

Sevgili Sanata Başla! Takipçileri,

30 Nisan 2021 itibarı ile biricik projem Sanata Başla! dokuzuncu yaşını dolduruyur.

Sanata Başla!’nın geçtiğimiz yaşı hepimizin hayatını derinden etkileyen ve yaşam kurallarımızı kökten değiştiren bir pandemi ile geçti. Çoğumuz için bu süreç çok keyifli olmasa da, evlerimize ve kendi içimize kapandığımız bu dönem, özellikle araştırmaya ve öğrenmeye hevesli olanlar için eşi bulunmaz bir hediye sundu: zaman.

Bu zamanı ben başta kendi adıma sanata dair yeni bilgiler edinmek adına kullandım. Oxford University’den aldığım “Understanding Modern Art” (Modern Sanat’ı Anlamak) dersi Modern sanata dair yeni bir bakış açısı kazanmam için eşsiz bir imkan sundu. Göteborg için hala hazırlamakta olduğum İngilizce Modern Sanat Atölyesi bu bilgi birikiminin bir yansıması olacak. Modern Sanat Atölyesi tamamlanır tamamlanmaz Türkçe’ye çevirip Türkiye’deki sanatseverlerle de bir atölye olarak paylaşmayı planlıyorum.

Bu yılın Sanata Başla!’ya kazandırdığı birçok yeni proje de oldu. Öncelikle, Sanata Başla!’nın 2020’nin ilk aylarında başlayan video projeleri “5 Dakikalık Sanat” ve “5-Minute Art” planlandıkları gibi 10’ar bölüm olarak yayınlandı. Bu projelerin yayınlanma sürecinde aldığım yapıcı ve destekleyici yorumlar üzerine, yepyeni ve daha eğlenceli bir projeye başladım: “Art Talks for Beginners!”. Arkadaşım Daniel Lynch ile birlikte sanatın farklı döneminden eserleri yeni başlayanların gözünden yorumladığımız bir sohbet programı yaptık. Her bölümde ayrı bir keyifle kamera karşısına geçip, eğlenceli sohbetlerimizi sizlere sunduğumuz içeriklere yansıtmaya çalıştık. Toplamda 22 bölüm çekildi ve bölümler hala Sanata Başla! Youtube Kanalı’nda yayınlanmaya devam ediyor. Keyifle takip ettiğinizi umuyorum.

“Art Talks for Beginners!”ın İngilizce olmasından dolayı projenin Türkçe desteği sunması üzerine bolca mesaj aldım. İngilizce videolara Türkçe altyazılar üretmek için arkadaşım Emek Akman bana yardımcı oldu 4 bölüm için. Ama maalesef altyazı düzenlemek ve çevirmenin meşakkatli süreci sebebiyle altyazıları Türkçe’ye çevirmeye bir süre ara verdik.

Türkçe içerik talebi beni aynı programın bir Türkçe versiyonunu üretmeye yüreklendirdi. Arkadaşım Öykü Peksel’in gönüllü olması ile birlikte yakında zamanda “Yeni Başlayanlar için Sanat!” adı altında benzer bir sanat sohbeti programı çekmeye başladık. İlk bölüm bundan bir hafta önce yine Youtube Kanalı’nda sizlerle buluştu. Hala yeni bölümler çekmeye devam ettiğimiz “Yeni Başlayanlar için Sanat!”ın daha uzun bir süre daha sizlere sunulmaya devam edeceğini düşünüyorum.

Aynı zamanda “Art Talks for Beginners!”ın 2. Sezonu için de yeni fikirler üretmeye devam ediyorum. Umarım yakında onun da çekimlerine başlayacağız. Her iki video projesinin de sizlere hoş anlar sunduğunu; Youtube kanalının eğlenirken öğrendiğiniz bir platforma dönüştüğünü umuyorum.

Sanata Başla! Youtube Kanalı

Video projelerinin yanı sıra bu yaş Sanata Başla!’nın Instagram Hesabını da son derece aktif biçimde kullandığım bir dönem oldu. Son birkaç yıl içinde ziyaret ettiğim Avrupa müzelerinde çektiğim fotoğrafları her gün sizinle paylaşmaya devam ediyorum. Bir yandan eserlerle ilgili bilgiler sunarken bir yandan da kısa testler içeren “story”ler paylaşmaya devam ediyorum.

Sanata Başla! Instagram Hesabı

Son olarak, bu pandemi döneminin Sanata Başla! için en önemli gelişmelerinden biri Türkiye için “Online Atölyeler”i yeniden başlatmam oldu. Sanatseverlerle buluştuğumuz son derece keyifli bir ortam oluştu bu atölyelerde. Rönesans’tan Modern döneme uzanan bir periyodun sanat akımlarını/dönemlerini paylaştığım bu atölyelerin her ayki yeni serisinde sayısı 30’a varan bir katılımcı grupları ile son derece renkli sohbetler ettik, birlikte tartıştık, öğrendik, eğlendik. Türkiye’nin o çok özlediğim Batı Sanatı’na dair ilgisini, anadilimle konuşarak tartışabilmenin tadını, Türk takipçilerin meraklı ve hevesli sorularını bu atölyede yeniden deneyimledim. Hala devam eden bu seri içinden geçtiğimiz süreç içinde benim en büyük kazanımım oldu. Özellikle online atölye katılımcılarına bu dönemi benim için neşe ve sanat dolu bir döneme dönüştürdükleri için gönülden teşekkür ediyorum.

Bu yaz Ankara’da her sene olduğu gibi bir Canlı Atölye yapabilir miyim bilemiyorum; ama online atölyelerle Temmuz-Ağustos dönemi haricinde sizlerle buluşmaya devam edeceğim.

Sanata Başla! Online Atölye Kataloğu

Sanata Başla! Güncel Atölyeler

Tüm bu yeni projelerin yanı sıra ilk göz ağrım, Sanata Başla!nın internet sitesini de ihmal etmedim. En azından her ay yeni bir yazı ile sizleri buluşturmaya çalıştım. 10. yıla yaklaşırken sanırım, internet sitesi kısmına en büyük çabayı harcamasam bile, kabimde çok özel bir yeri olduğunu ve belki de hiç bir zaman yazmayı sonlandıramayacağımı kabul etmem gerekiyor.

Sizlerden aldığım güzel mesajlar, takdiriniz ve ilginiz için sizlere sonsuz teşekkür ederim. Sanata Başla! sanata ilgi duyan yeni başlayanlara yardımcı olmak adına doğdu ve her geçen yıl sizin desteğiniz ve ilginizle büyüyor.

Sanat adına bir araya geleceğimiz platformlarda buluşmak üzere…

Özgün Yılmazok

Leave a comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""><abbr title=""><acronym title=""><b><blockquote cite=""><cite><code><del datetime=""><em><i><q cite=""><strike><strong> 

error: Icerik kopyalanamaz!